Zoeken en screenen van kandidaten

De “Zoeken” en “Screening” opties zijn buitengewoon handig bij het vinden van een specifieke kandidaat. Bijvoorbeeld, wanneer je op zoek bent naar kandidaten met de juiste opleiding of werkervaring zorgen deze opties voor het gewenste resultaat.

In dit artikel leggen we uit hoe je kandidaten kan zoeken en screenen.

Kandidaten zoeken

Wanneer je op zoek bent naar een specifieke kandidaat binnen de lijst van alle kandidaten, dan kun je hiervoor de zoeken optie gebruiken. Deze optie vind je onder het Filter knopje.

Bij het zoeken kun je gebruik maken van twee methoden:

• Snel zoeken: hier voer je dan wat in en het systeem zal zoeken naar hetgeen je opgeeft.
  • Criteria toevoegen (geavanceerd): bij deze methoden kun je criteria toevoegen zodat je heel specifiek kan aangeven naar welke informatie je specifiek op zoek bent.

Screening van kandidaten

Gebruik “Screening” om de meest geschikte kandidaat te vinden aan de hand van diverse gegevens. Dit is mogelijk wanneer de vraag is gesteld in het sollicitatieformulier en de vraag niet beantwoord is met ja of nee. Je kunt de antwoorden op verschillende manieren combineren en door punten toe te kennen kun je op deze manier de kandidaat vinden met de hoogste score.

Let op! Voor het screenen van kandidaten raden we aan om de lijstweergave te gebruiken.

Om goed gebruik te maken van de screening optie is het van belang om eerst een criteria op te geven waarnaar je punten geeft bij de mogelijke antwoorden op deze criteria. In bovenstaande voorbeeld hebben we als criteria reisbereidheid geselecteerd en punten toegekend aan de antwoordmogelijkheden. Bij de kandidaten zie je dan in de kolom Screening hoeveel procent zij scoren op jouw screening criteria.

Bij de screening kun je ook nog aangeven of je de score van de screening wil tonen als een som van alle punten of dat het gaat om de score op het punten waar de meeste punten aan toegekend zijn.

Opslaan van filters

Of je nu kandidaten zoekt via “zoeken” of via “screening”, in beide gevallen maak je gebruik van een aantal criteria om de ideale kandidaat te vinden. Deze criteria wil je echter misschien vaker gebruiken/hanteren en daarom is het raadzaam om een dergelijke filter op te slaan. Hiervoor klik je op de knop Filter Opslaan.

In het volgende scherm krijg je dan de vraag of je je deze filter voor jezelf wilt houden of dat je deze ook met andere gebruikers van het systeem wilt delen. Je kan daarbij ook aangeven of de filter enkel geldt voor deze specifieke vacature of dat deze geldt voor alle vacatures in het systeem. Klik op Opslaan om de filter op te slaan.